Chcesz ułatwić sobie pracę w profesjonalnej kuchni? Zadbaj o te 5 elementów
Praca w profesjonalnej kuchni jest bardzo wymagająca zarówno pod względem fizycznym, jak i intelektualnym. Wymaga odpowiedniej wiedzy, wysokiej wydajności, a także dostosowania oferty do wymagań gości. Warto jednak zrobić wszystko, aby ją sobie ułatwić. Jakie rozwiązania sprawdzą się w tym kontekście?
5 elementów, które pozwolą ułatwić pracę w kuchni
Praca w kuchni wiąże się z koniecznością odnalezienia się w specyficznych warunkach. Aby była maksymalnie wydajna, a do tego bezpieczna, konieczne jest zadbanie o odpowiednie wyposażenie. Poznaj 5 elementów, które ułatwiają pracę i zdecydowanie przydają się w profesjonalnej kuchni.
1. Odpowiednie ubranie – w tym obuwie i spodnie dla kucharzy
Odpowiednie ubranie zapewnia wygodną pracę, ale jest także bardzo ważne ze względów bezpieczeństwa, ponieważ zapewnia ochronę ciała np. przed bezpośrednim zetknięciem się skóry z gorącym sosem czy poślizgnięciem się w kuchni. W związku z tym warto zadbać o najwyższą jakość wybranych akcesoriów, aby poza aspektem bezpieczeństwa wpływały także na komfort pracy.
Wybierając ubrania dla siebie czy dla swoich pracowników, zwróć uwagę na spodnie dla kucharzy. Powinny być wykonane z dobrej jakości materiału, który dodatkowo będzie łatwo wyprać. Wybierz także obuwie o antypoślizgowej podeszwie, które będzie wygodne. Kucharze przez wiele godzin chodzą i stoją, więc warto zadbać o to, aby było to dla nich jak najwygodniejsze.
2. Profesjonalne meble – najlepiej ze stali nierdzewnej
Meble w kuchni wpływają na komfort pracy: przyrządzania, dekorowania i wydawania posiłków. W związku z tym powinny być dopasowane do specyfiki pracy w gastronomii. Jakie rozwiązania najlepiej sprawdzają się w tym kontekście? Przede wszystkim te wykonane ze stali nierdzewnej.
Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokiej temperatury. Dzięki temu na długo zachowują pierwotny wygląd oraz właściwości. Co ważne, łatwo utrzymuje się je w czystości. Nie zawierają zakamarków, w których mógłby gromadzić się brud, a do tego nie są podatne na zabrudzenia trudne do usunięcia. Ułatwiają i przyspieszają sprzątanie.
3. Odpowiednie wyposażenie strefy zmywania
Gotowanie jest bezpośrednio i nierozerwalnie połączone z brudzeniem naczyń. W związku z tym ich zmywanie jest nieodłączną częścią pracy na kuchni. Można je sobie jednak ułatwić. W jaki sposób? Przede wszystkim stosując zmywarki dla gastronomii, a do tego odpowiednio je wyposażając. Przydatne w tym kontekście są np. kosze do zmywarek gastronomicznych, które pozwalają w sprawny sposób załadować zmywarkę lub przygotować naczynia do włożenia do niej w sytuacji, gdy urządzenie już pracuje (umożliwia to odpowiedni zapas koszy). Ważne są także odpowiednie środki czystości – skuteczne przede wszystkim w usuwaniu tłuszczu, którego w kuchni z reguły jest całkiem sporo.
4. Szeroki wybór patelni – do smażenia ryb i innych czynności
Patelnia do smażenia ryb i naleśników, do duszenia mięsa i przygotowywania sosów – to jedynie kilka propozycji, które powinny pojawić się w każdej kuchni. Odpowiednia ilość naczyń usprawni pracę i sprawi, że każdy z kucharzy będzie mógł zająć się swoją pracą bez obaw o to, że zabraknie mu narzędzi do jej realizacji. Co dodatkowo ważne, warto wybierać patelnie dopasowane do konkretnych funkcji. Dzięki temu ułatwiają one pracę (np. ze względu na to, że mają odpowiedni kształt czy powłokę) i zużywają się znacznie mniej niż patelnie uniwersalne (choć i tych warto mieć kilka w swojej kuchni).
5. Dostęp do akcesoriów do gotowania – łyżek, misek, miarek
W kuchni bardzo ważne są akcesoria, takie jak łyżki, miski i miarki. Przede wszystkim są one niezbędne do tego, aby gotować. Służą do mieszania, przewracania, ale także do łączenia czy dozowania składników. Dostęp do nich pozwala sprawnie realizować poszczególne czynności w kuchni, a więc wpływa bezpośrednio na wydajność pracy.
Odpowiednie wyposażenie kuchni, zorganizowanie w niej przestrzeni, a także wyposażenie kucharzy w dopracowane i bezpieczne ubrania to elementy, które pozytywnie wpływają na jakość i tempo pracy w gastronomii. W związku z tym warto zadbać o każdy aspekt i cieszyć się zwiększonymi zyskami oraz poziomem bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy.