Nasiona chia można znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w popularnych supermarketach. Wynika to z faktu, iż cieszą się one coraz większą popularnością. Zanim jednak zdecydujemy się po nie sięgnąć, koniecznie powinniśmy zapoznać się z ich właściwościami. Dobrze byłoby również dowiedzieć się, jak możemy wykorzystać ten wyjątkowy produkt w swojej kuchni.
Właściwości nasion chia
Właściwości nasion chia są naprawdę liczne. Wszystko ze względu na to, że zawierają one szereg substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zaliczyć można do nich na przykład minerały, takie jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Dzięki temu, nasiona chia pomagają zachować w dobrej kondycji nasze kości, ale także układ krwionośny. Korzystnie wpływają również na serce. Ich regularne spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia. W chia znajduje się także sporo błonnika, który pomaga regulować rytm wypróżnień.
Komu w szczególności wskazane są nasiona chia?
Z nasion chia może korzystać zdecydowana większość z nas. Niemniej jednak, niektórym osobom produkt ten może okazać się szczególnie przydatny. Należy zaliczyć do nich osoby zagrożone nadciśnieniem czy też cukrzycą typu drugiego. Chia pomagają bowiem regulować poziom glukozy we krwi, a także zapobiegają skokom nadciśnienia tętniczego. Poleca się je także osobom cierpiącym na uciążliwe zaparcia. Produkt ten będzie doskonałym uzupełnieniem diety osób, którym zależy na poprawie wyglądu skóry, paznokci oraz włosów. Jeżeli chcemy dostrzec pozytywny wpływ nasion na nasze zdrowie i samopoczucie, musimy zadbać o systematyczne ich spożycie. Bardzo ważne jest także to, aby nie przekraczać dziennej zalecanej porcji nasion do spożycia. Po posiłku, w skład którego wchodził ten produkt, dobrze byłoby także wypić sporo wody.
Do czego można wykorzystać nasiona chia w swojej kuchni?
Nasiona chia można wykorzystać w swojej kuchni na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Nie może więc być mowy o monotonii. Przede wszystkim, można posypać nimi poranną porcję owsianki bądź też sałatkę warzywną lub owocową. Wydaje się, że jest to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie nasionek chia. Świetnie nadadzą się one również do przygotowania puddingu chia. Można zrobić go zarówno na bazie mleka zwierzęcego, jak i roślinnego. Wersja druga będzie stanowić smaczną i zdrową propozycję wegańskiego deseru. Te niepozorne nasionka nadadzą się także do koktajlu, a nawet do zupy. Można posypać nimi również domowe wypieki, takie jak rogaliki, bułki czy ciasteczka.