Sport i Zdrowie

Czym jest niższy indeks glikemiczny? Dla kogo jest szczególnie ważny?

  • 13 maja, 2022
  • 4 min read
Czym jest niższy indeks glikemiczny? Dla kogo jest szczególnie ważny?

Podejmując dietę – czy to pod kątem obniżenia masy ciała, czy po prostu pod kątem poprawy stanu zdrowia – każdy szuka stosownych rozwiązań, aby te starania przyniosły jak najlepszy efekt. Przy zrzucaniu zbędnych kilogramów istotne jest obniżenie liczby dostarczanych organizmowi kalorii przy jednoczesnym dostarczaniu wartości odżywczych. Co jeszcze jest istotne, a o czym jednak sporo osób nie wie? Niższy indeks glikemiczny przyjmowanych pokarmów.

Co to jest indeks glikemiczny żywności?

Indeks glikemoczny został stworzony przez Instytutu Żywności i Żywienia w celu segregowania poszczególnych rodzajów pokarmów pod kątem węglowodanów, które z różną siłą podnoszą stężenie cukru we krwi.

Indeks ten jest więc ważny nie tyko przy odchudzaniu, ale i dla osób cierpiących na cukrzycę. A od czego on zależy? M.in. od zawartości pektyn oraz typu zawartej w pokarmie skrobi.

Wartość niskiego indeksu glikemicznego zawsze wynosi mniej niż 55. Jeśli wartość ta waha się w granicach 56-69, mamy do czynienia ze średnim indeksem; wysoki indeks zaczyna się przy wartości 70.

Jak porównać dwa posiłki pod kątem glikemicznym?

Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Stosuje się w tym celu tzw. ładunek glikemoczny. Wylicza się go dzieląc indeks glikemoczny potrawy / artykułu żywnościowego przez 100 i mnożąc otrzymany wynik przez ilość węglowodanów (liczoną w gramach) w porcji danego dania lub produktu.

Jak ułatwić sobie stosowanie diety o odpowiedniej wartości indeksu glikemicznego?

Rozpoczęcie właściwej pod kątem glikemicznym dietę może być dla niektórych osób trudne. Ciągłe porównywanie pokarmów, przygotowywanie odpowiednich porcji i przemyślane zakupy bywają czasochłonne. Jeśli ktoś prowadzi przynajmniej przeciętne życie zawodowe i rodzinne, może mieć na początku problem z pogodzeniem tego wszystkiego z poznaniem i wdrożeniem w życie odpowiedniej diety.

W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym. Dietę taką przygotowuje się od kątem konkretnej osoby, dzięki czemu może być ona pewna, że wartość posiłków – pod kątem glikemocznym przede wszystkim – nie przekroczy konkretnych wartości. Klient otrzymuje gotowe posiłki ze starannie dobranych składników o pewnym pochodzeniu. Dostarczają one wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, posiadając przy tym niską wartość pod względem indeksu glikemicznego.

Gdzie znaleźć catering dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym?

W tym celu warto zwrócić się do jednej ze sprawdzonych firm cateringowych, które proponują także usługę przygotowywania posiłków zgodnych z konkretnymi dietami. Klient nie musi się wtedy martwić poszukiwaniami odpowiednich składników, odmierzaniem ich ilości i różnymi obliczeniami. Każdy dostarczony mu posiłek jest odpowiednio zbilansowany.

Dzięki stosowaniu takiej diety łatwiej schudnąć oraz utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi w przypadku cukrzycy. Jednocześnie – wraz z biegiem czasu – można nauczyć się samemu odpowiednio komponować posiłki i kiedyś samemu pokusić się o ich przygotowywanie.

Tymczasem catering dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym to bardzo wygodne wyjście dla każdego, kto chce lub wręcz musi być na diecie, jednak nie ma czasu na gotowanie lub nie czuje się na siłach, aby samemu pilnować zasad diety. Catering taki udowodnił już wielu osobom, że można jednocześnie jeść zdrowo i smacznie i nie ma przy tym mowy o głodowaniu, czy odczuwaniu ciągłego głodu między posiłkami. Bywa to niebezpieczne zarówno przy odchudzaniu, jak i zagrożeniu cukrzycą.

Po tak przygotowaną dietę w formie cateringu warto sięgnąć jak najszybciej, aby móc natychmiast zmieniać swoje życie na lepsze.