Na czym polega dojrzewanie lodów?

Lody to bez wątpienia uwielbiany deser zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. W szczególności w upalne oraz gorące dni, wiele osób szuka deserów lodowych o aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnym smaku, która będą dla nich doskonałym ukojeniem. Aby zaoferować klientom wysokiej jakości lody, konieczny jest jednak wieloetapowy proces ich produkcji. Na czym polega dojrzewanie lodów i w co warto wyposażyć swoją lodziarnię? Podpowiadamy!

Jak przebiega dojrzewanie lodów?

Dojrzewanie lodów to jeden z etapów wyrobu lodów naturalnych, nazywanych również rzemieślniczymi. W momencie, kiedy wcześniej przygotowana masa lodowa zostanie schłodzona do odpowiedniej temperatury, niezwłocznie należy poddać ją procesowi dojrzewania.

Na czym to polega? Wyjaśnia przedstawiciel firmy MK KOMI oferującej maszyny wielofunkcyjne do lodów:

Dojrzewanie lodów polega na przechowywaniu masy lodowej przez okres minimum 4 godzin w temperaturze 0-4°C. W tym czasie następuje zmiana właściwości lodów, która zapobiega m.in. tworzeniu się dużych kryształków podczas ich zamrażania. Warto również pamiętać o tym, że dojrzewanie lodów to bardzo ważny etap mający wpływ na ich ostateczną jakość, a tym samym na smak otrzymanych deserów lodowych. – 

Jakie urządzenia będą niezbędne do dojrzewania lodów?

Do dojrzewania lodów najczęściej wykorzystywane są dojrzewalniki, które obecnie w ofertach wielu firm występują w formie jednych urządzeń wyposażonych także w funkcję pasteryzacji. Jest to dobre rozwiązanie umożliwiające przeprowadzenie dwóch etapów produkcji lodów za pomocą jednego sprzętu, co z pewnością zaoszczędzi miejsce w lodziarni, a co więcej znacznie przyspieszy i ułatwi pracę. Dojrzewalniki z pasteryzatorem wyposażone są dodatkowo w dwa tryby mieszadła oraz wgrane programy pasteryzacji, dzięki czemu w prosty sposób można otrzymać mieszanki mleczne, mleczno-jajeczne oraz czekoladowe.

Jak przechowywać desery lodowe?

Nie ulega wątpliwości, że sam proces produkcji lodów nie jest ostatnim krokiem do otrzymania wysokiej jakości deserów lodowych. Lody naturalne, aby utrzymywały swoją konsystencję oraz przede wszystkim dobry smak, muszą być przechowywanie w odpowiednich warunkach termicznych. Dlatego też w każdej lodziarni niezbędne będą szafy mroźnicze lub przechowalniki do lodów, które dzięki temu, że gwarantują równomierny przepływ powietrza, a tym samym rozkład temperatury, utrzymują wyroby lodowe w odpowiedniej temperaturze, zatrzymując ich pierwotne właściwości.

W zależności od modelu urządzenia chłodnicze mogą być dopasowane, zarówno do wielkości lokalu, jak i do ilości produkowanych wyrobów lodów. Co więcej, przechowalniki wyposażone są w system samo-zamykających się drzwi oraz w szybką regenerację temperatur, nawet w przypadku częstego otwierania drzwi, co sprawia, że nie trzeba martwić się o rozmrożenie lodów, a zwłaszcza o utratę ich walorów smakowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here