Nie ulega wątpliwości, że piwo to jeden z najbardziej lubianych napojów nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Wiele osób jednak nie zastanawia się nad tym, jak wygląda produkcja piw ogólnodostępnych w sklepach. Niemniej jednak w znacznym stopniu różni się ona od produkcji piw regionalnych, których wyjątkowy smak zawdzięczany jest tradycyjnym recepturom i procesom warzenia. Jak powstają wysokoprocentowe trunki regionalne i gdzie je kupić? Podpowiadamy!
Jak wygląda produkcja wysokoprocentowego piwa regionalnego?
Do produkcji piw niezbędne są składniki, takie jak woda, słód, chmiel oraz drożdże. W browarach regionalnych cały proces powstawania trunku rozpoczyna się od zacierania, czyli namaczania rozdrobnionego słodu w podgrzanej do 65°C krystalicznie czystej górskiej wodzie. Uzyskaną w ten sposób brzeczkę poddaje się filtracji, która musi zostać przeprowadzona z zastosowaniem odpowiednich technik. Następnie do roztworu dodawany jest chmiel, od którego zależy smak oraz zapach otrzymanego piwa.
Ostatnim składnikiem piwa regionalnego są drożdże, które przekształcają ekstrakt ze słodu w dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy. W większości przypadków proces fermentacji odbywa się w innym pomieszczeniu i to właśnie od jego długości zależy moc piwa. Im więcej cukru dodawane jest do roztworu, tym więcej drożdże mają pożywki, co powoduje, że zawartość procentowa alkoholu w piwie staje się wyższa.
Jakie wybrać i gdzie kupić wysokoprocentowe piwa?
Znaczna ilość trunków, które znajdziemy w ofercie popularnych sklepów, wytwarzana jest na skalę masową. Powoduje to, że do ich produkcji stosowane są tańsze, a tym samym gorszej jakości zamienniki, niż te wykorzystywane w lokalnych browarach. W związku z tym, jeśli chcemy spróbować wysokoprocentowych piw, warto wybierać trunki pochodzące od regionalnych producentów, takich jak browar regionalny Pilsweizer. Piwa na bazie wyłącznie naturalnych składników można znaleźć w różnych sklepach, takich jak Kaufland oraz lokalne sklepiki specjalistyczne, których lista dostępna jest na stronie internetowej producenta.
Do wyboru mamy wiele wariantów napojów alkoholowych między innymi najmocniejszy Pilsvar Porter Galicyjski 9,5%, który dojrzewa przez okres co najmniej 4 miesięcy. Jego ciemną barwę oraz wyrazisty aromat zawdzięczany jest prastarym tradycyjnym recepturom z XIX wieku. Dobrym wyborem będzie również nieco słabszy Pilsvar Strong 6,7% wyprodukowany z dwóch rodzajów chmieli. Napój charakteryzuje się bardzo głębokim smakiem, który z pewnością posmakuje każdemu koneserowi naturalnych piw.